Pause

Alzheimer Day Care and Respite Centre

Background

This project involved the construction of a single storey Day Care and Respite centre within the confines of a protected walled garden in the grounds of the Daughters of Charity Convent in Blackrock.

Objectives

To construct a building which would facilitate a combination of uses including day-care centre, catering facilities, external recreation space and a bedroom wing for alzheimers patients. The building also houses office and administration space for the Alzheimers Society of Ireland.

Features

  • Designed by Niall McLaughlin Architects the project involved many innovative design concepts which in turn challenged the builder to provide innovative solutions on site.
  • Externally, timber features strongly in the form of window cills and heads, timber fins and projecting eaves surrounding all of the timber windows.
  • Timber cladding also marries in with a brick exterior elsewhere.
  • The majority of the carpentry and joinery work was carried out on site by our own carpentry staff.
  • New stainless steel spiral stairs was added to the gable of the building allowing egress from each floor in the event of fire.
  • Clerestory areas in common rooms, corridors and dining spaces provide light and height in the building. Window and door sizes are very large providing a challenge in their construction and installation.

Points of Note

The brick and stone walls surrounding the Daughters of Charitys' orchard garden is a protected structure. In the course of building works, these walls were maintained and protected while a small amount of rebuilding work was carried out at project completion to facilitate the pedestrian entrance.

  • Location
    Blackrock
  • Architect
    Niall McLaughlin Architects
  • Client
    Alzheimer Society of Ireland
  • Engineers
    Buro Happold
  • Quantity Surveyors
    Thomas D'Arcy & Company