Pause

Killarney House Extension & Refurbishment

Killarney House is situated on the edge of Killarney town at the entrance to the vast National Park in County Kerry. It is in a unique location so close to town with the Killarney Lakes and MacGillycuddy's Reeks as a backdrop. 

A two storey structure with a stone and render finish, the house comprises four wings surrounding a quadrangle courtyard. Archways located on the East to West axis link the town to the National Park. The park's 'Golden Gate' entrance brings you to a new ramp, steps and forecourt outside the house and new reception area. 

The entire house was refurbished including insulation to roofs, a variety of structural repairs and insertions, two new passenger lifts and stairs. New limestone floors were laid alongside solid timber floors. Existing joinery was refurbished where possible and new joinery added where necessary. Fireproofing works including new fire doors were installed. New mechanical and electrical services were added. The house is used as office and exhibition spaces.

A new extension was constructed wrapping around the south-east corner of the house. It contains a new reception, WC and audio visual spaces. Within the new extension, the lime-rendered wall of the old house acts as the internal wall of the reception. Timber glulam beams knit the new zinc roof together. The exterior is of specialist glazed curtain walling and limestone cladding.

Random stone walls flank the ramp and forecourt which is paved as is the central courtyard. The boiler equipment is housed in a farmhouse building located some 50m away while landscaping works were undertaken locally around the house. 

Project features include the sizeable glulam beams of the new extension, exposed timber trusses and purlins on the first floor of the house and a new hidden water tank within an existing steel one. The view from the first floor windows is spectacular and as ever-changing as the weather. 

  • Location
    Killarney National Park, Co. Kerry
  • Architect
    Mr. Niall Parsons, OPW Architecture
  • Client
    National Parks & Wildlife Service
  • Engineers
    Mr. Sean Balfe and Mr. Kieran Walsh, OPW Engineers
  • Quantity Surveyors
    JJ Casey & Co, Tralee
  • Completion date
    March 2015