Pause

Kilmainham Courthouse and Outbuildings

Kilmainham Courthouse is a two hundred year old courthouse positioned between the adjacent Kilmainham Gaol and the Royal Hospital. 

The Courthouse was operational until recent years and this project was one phase of a masterplan to integrate the building with tours of the historic Gaol. 

Works involved repairing the roof structure, re-building chimneys, repointing stonework, reslating the roof with salvaged slates, new copper valleys and lead cappings to parapets. The facades of cut and random stone were re-pointed and some elevations rendered with lime render. Structural repairs were carried out internally where cracking in walls was evident using the heli-bar system. 

Structural works were undertaken to strengthen lath and plaster ceiling fixings, tying the diaphragm back to timber beams in the attic void. Door and window linings were removed, recorded and boxed up in advance of further work phases. The structure of the outbuildings roof had deteriorated and was fully renewed and slating was replaced with original and imported salvage. The lath and plaster ceiling to the outbuildings was reinstalled by Lissadell's specialist operatives. 

Special Features

The project included the use of an over-roof constructed of scaffolding to enable the uninterrupted completion of roof replacement and to protect the building's internal fabric. 

  • Location
    South Circular Road, Kilmainham, Dublin 8
  • Architect
    OPW Architects & Mahoney Architecture
  • Client
    OPW
  • Engineers
    Malachy Walsh & Partners
  • Quantity Surveyors
    Leonard & Williams QS
  • Completion date
    March 2014